4o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας
4Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
7, 8, 9 Δεκεμβρίου 2012
Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
Το μεγάλο ραντεβού της μελισσοκομίας
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
![]() |
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού | ![]() |
Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών |
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Τα κατά κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένα τρία προηγούμενα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το 2007, 2009 και 2011 ήταν τόπος συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένας άριστος τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης.
Οι επισκέπτες του 3ου Φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 25.000
Στόχος της 4ης έκθεσης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.
Επιπλέον, θα αποτελέσει ιδανικό τόπο για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών |
Η μελισσοκομία στη χώρα μας έχει βαθειά ιστορία και ρίζες, που σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς που ασχολείστε με τη μέλισσα, γνωρίζετε πολύ καλά. Παλιότερα, οι μελισσοκόμοι ήταν περισσότερο αυτοδίδακτοι, ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων τους. Η γνώση δημιουργούνταν εμπειρικά με πολύχρονη πρακτική εξάσκηση και παρατήρηση της φύσης και των εμπειροτέρων. Το ΙΓΕ, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1901 συμπεριέλαβε μαθήματα μελισσοκομίας και δίδαξε τους πρώτους Αθηναίους μελισσοκόμους, μυώντας τους στην αρχαία αυτή τέχνη που λίγοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν. Σήμερα, στο ΙΓΕ, λειτουργούν 10 τμήματα μελισσοκομίας, που συνολικά εκπαιδεύουν πάνω από 700 νέους μελισσοκόμους το χρόνο, σε ερασιτεχνική και επαγγελματική βάση. Νιώθουμε περήφανοι που από το ΙΓΕ αποφοιτούν δεκάδες έλληνες κάθε ηλικίας που θα ενασχοληθούν ενεργά με την τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και με τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα αγροτική δραστηριότητα. Η επιστημονική γνώση θα πρέπει πάντα να αποτελεί τη βάση, που μαζί με την εμπειρία και το ζήλο θα χτίσουν αρμονικά τον αυριανό έλληνα μελισσοκόμο. Τελειώνοντας λοιπόν, θα ήθελα να ευχηθώ το 4ο φεστιβάλ μελιού να δώσει έναυσμα για περισσότερη έρευνα και επαγγελματική ενασχόληση με το εξαιρετικό προϊόν που λέγεται ελληνικό μέλι. Αυτή η φυσική αμβροσία των ολύμπιων θεών μπορεί και πρέπει να μπει στο καθημερινό τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. |
|
Θεωρώντας τη Μελισσοκομία ως έναν από τους κλάδους που μπορεί και πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, διοργανώνουμε το 4Ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Το μέλι είναι ένα προϊόν απόλυτα φυσικό, με τεράστια αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και ευρύ φάσμα χρήσεων σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα προϊόντα της μέλισσας, να ακούσουν τις απόψεις των ειδικών, να τα δοκιμάσουν αλλά και να αγοράσουν απευθείας από τον παραγωγό αγνά προϊόντα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δούνε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους από κοντά τις μέλισσες και να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του μελιού από τις κηρήθρες. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας έχει πλέον γίνει θεσμός και έχει καταστεί σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας. Καλή αντάμωση! |
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τόπος: Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου βρίσκεται περίπου 1500 μέτρα από το σταθμό Άγιος Αντώνιος του μετρό. Από το σταθμό Άγιος Αντώνιος στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου η μετακίνηση μπορεί να γίνει:
- Με τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας που έχουν προσπελάσιμα οχήματα: Γραμμή 075: Σταθμός Άγ. Αντώνιος – Αττικό Νοσοκομείο – Δάσος Χαϊδαρίου (επιστροφή από λεωφόρο Θηβών)
Γραμμή Α13: Ομόνοια – Κηπούπολη
Γραμμή 703: Πειραιάς – Άγ.Ανάργυροι – Άγ.Ελευθέριος - Με τα προσπελάσιμα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα υπάρχει λεωφορείο στη στάση του ΜΕΤΡΟ (Αγ. Αντωνίου) από την πλευρά της εκκλησίας του Αγ. Αντωνίου (στη στάση των ταξί).
Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το Λεωφορείο κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Φεστιβάλ είναι: Παρασκευή 3:30μ.μ. από Άγ. Αντώνιο , το τελευταίο 9:00, κάθε δρομολόγιο θα γίνεται ανά 30' με κατεύθυνση από και προς το Εκθεσιακό.
Πρόσβαση από το λιμάνι του Πειραιά:
Η πρόσβαση από το λιμάνι του Πειραιά είναι υπερβολικά απλή. Από το λιμάνι του Πειραιά παίρνετε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο μέχρι τον σταθμό Ομόνοια. Από τον σταθμό Ομόνοια αλλάζετε γραμμή και παίρνετε τη γραμμή προς Άγιο Αντώνιο.
Να υπολογίζεται πως η απόσταση από τον Πειραιά στον Άγιο Αντώνιο είναι περίπου 35 λεπτά.
Ημερομηνίες και ωράριο λειτουργίας:
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 4μμ– 9μμ
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 10πμ – 9μμ
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 10πμ – 8μμ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Εταιρίες παραγωγής και τυποποίησης μελιού
Επιχειρήσεις και εταιρίες επεξεργασίας μελιού
Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προϊόντων μέλισσας
Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής και επεξεργασίας κεριού
Εταιρίες κατασκευής η αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού
Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης
Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης
Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής βιολογικού μελιού
Φαρμακευτικές εταιρίες
Δήμοι όπου η κύρια παραγωγή τους είναι η μελισσοκομία
Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Δημόσιοι οργανισμοί και Υπουργεία
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- Παρουσιάσεις εταιριών
- Εδέσματα της ελληνικής κουζίνας που θα παρασκευάζονται από το μέλι
- Γευσιγνωσίες αμιγών κατηγοριών μελιού
- Ενημέρωση καταναλωτών σε ειδικά περίπτερα
- Εκδηλώσεις για παιδιά με θέμα: «Γνωριμία με το μέλι και τα προϊόντα μέλισσας»
- Παρουσιάσεις Επιμελητηρίων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης