Πρόγραμμα συνεδρίου

meli programma synedriou2023

«Χαρακτηρισμός και Αυθεντικότητα

των Προϊόντων της Μέλισσας»

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής-  Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :

Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

ΜΕΛΗ:

Ελευθέριος Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ιωάννης Θεοτοκάς, Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά

Δημήτριος Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων. Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Μικροβιών-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χρυσούλα Τανανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας ΑΠΘ

Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α

Λεωνίδας Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια - Διευθύντρια  Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

2 & 3 Δεκεμβρίου 2023

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
   

10.00

Προσέλευση

10.00 - 10.15

Επίσημοι Χαιρετισμοί
10.15 - 10.30 Τιμητικές Βραβεύσεις στους καθηγητές κ. Μιχάλη Υφαντίδη και Νικόλαο Εμμανουήλ
10.30 - 11.40

Το Πρόβλημα της Νοθείας του Μελιού στην Ευρωπαϊκή Αγορά και τα Εργαλεία για να το Περιορίσουμε.

Etienne Bruneau, Past President of Technology and Quality Commission of APIMONDIA

11.40 Συζήτηση
11.50 Διάλειμμα

 

Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
«Χαρακτηριστικά των Προϊόντων της Μέλισσας»
 

Προεδρείο: Δ. Μόσιαλος, Αλ. Παπαχριστοφόρου

12.00 - 12.20

Μπορούν τα Χαρακτηριστικά των Προϊόντων Μέλισσας να Προστατεύσουν το Ίδιο το Προϊόν

Γ. Πίττας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (Σ.Ε.Τ.Σ.Ε.Μ.), Πρόεδρος της Μελισσοκομικής Εταιρείας «Αττική» - Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

12.20 - 12.40

Πρόπολη: Ιδιότητες, Εφαρμογές και Προοπτικές Εκμετάλλευσης

Αλ. Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

12.20 - 12.40

Το Αρωματικό Αποτύπωμα του Μελιού ως Εργαλείο για την Ταυτοποίηση της Βοτανικής και Γεωγραφικής Αυθεντικότητας του.

Π. Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

13.00 - 13.20

Ανάδειξη της Βιοδραστικότητας των Ελληνικών Μελιών

Δ. Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Μικροβιών - Μοριακής Βακτηριολογίας - Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

13.20 - 13.40

Μελισσόψωμο ένα Άγνωστο Μελισσοκομικό Προϊόν: Βιοδραστικότητα - Τεχνητή Ζύμωση Γύρης

Ν. Ασούτης, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβιών - Μοριακής Βακτηριολογίας - Ιολογία, Υ.Δ. Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

13.40 - 14.00

Ανακάλυψη της Προέλευσης και των Περιεχομένων του Μελιού μέσω Ανάλυσης DNA

S. Patalano, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ίδρυμα Βασικής Ιατροβιολογικής Έρευνας, Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ"

14.00 - 14.20

Οργανοληπτικός έλεγχος μελισσοκομικών προϊόντων και συσχέτισή του με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά

Γ. Σειραγάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Γεν. Διευθυντής TÜV Austria Labs

14.20 Διάλειμμα

 

Β' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Αυθεντικότητα του Ελληνικού Μελιού
 

Προεδρείο: Ε. Αλυσσανδράκης, Φ. Χατζήνα

16.00 - 16.20

Έλεγχος της Ταυτότητας του Μελιού με βάση την Βοτανική του Προέλευση Χρησιμοποιώντας Τεχνικές Μηχανικής Μάθησης

Α. Καμπόλης, Χημικός, Υπεύθυνος Εργαστηρίου CHEMA Laboratories

16.20 - 16.40

Η Νοθεία του Μελιού και οι Επιδράσεις της στις Βιολογικές Δράσεις του

Χ. Τανανάκη, Αν. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας  Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

16.40 - 17.00

Η Επίδραση της Τροφοδοσίας των Μελισσιών στους Δευτερογενείς Μεταβολίτες του Βασιλικού Πολτού

 Δ. Κανέλης, Εργαστήριο Μελισσοκομίας  Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

17.00 - 17.20

Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη: Παρουσία στο Μέλι, Παράγοντες που Ευνοούν τη Δημιουργία της και Επίδραση στον Άνθρωπο και τις Μέλισσες

Ε. Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

17.20 - 17.40

Τα Πρωτεϊνικά Πρότυπα Ελληνικών Μελιών ως Εργαλείο Ταυτοποίησης της Βοτανικής Προέλευσης και της Ποιότητας τους

 Χ. Τσαδήλα, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας Διδάκτωρ Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

17.40 - 18.00

Διερεύνηση των Παραγόντων που Επηρεάζουν την Προθυμία των Καταναλωτών να Πληρώσουν για Ιχνηλατήσιμο Μέλι: Επιπτώσεις στην Ασφάλεια και Αυθεντικότητα του Μελιού.

Σ. Δεσπούδη, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Μελισσοκομικό Κέντρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Κ. Ρότσιος, Perrotis Collelge, Μελισσοκομικό Κέντρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

18.00 - 18.20

Σύνδεση Ιχνηλασιμότητας Μελισσοκομικών Προϊόντων με την Παραγωγή Προϊόντων Υψηλής Βιολογικής Αξίας

Κ. Γαρδίκης, MSc, PhD, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων APIVITA

18.20 Διάλειμμα

 

Γ' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα B-THENET (Μελισσοκομικό Δίκτυο)
 

Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Μ. Τσιγγένης

18.30 - 18.40

Β-ΤΗΕΝΕΤ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- 

Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής-  Επιστήμης 

ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'

18.40 - 18.50

Πρακτικές – Παρουσίαση

 Λ. Χαριστός, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

18.50 - 19.00

Η Συμβολή των Επιστημονικών Περιοδικών στη Διάδοση της Γνώσης, το Παράδειγμα των Περιοδικών της International Bee Research Association (I.B.R.A.)

Μ. Μπουγά, Δρ. Βιολόγος, Senior Editor, Journal of Apicultural Research, IBRA UK, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αθηνών

19.00 Συζήτηση
19.30

Απονομή Βραβείων 3ου Διαγωνισμού Ελληνικών Μελιών Ανώτερης Ποιότητας - High Quality Honey Contest

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
   

10.00

Στρογγυλή Τράπεζα:

«Η Αγορά του Ελληνικού Μελιού και οι Απαιτήσεις της. Ποιες οι προοπτικές;»

Συντονίστρια:  

Ι. Χήνου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας  & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ

Συμμετέχουν:

E. Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Κ. Λεονταράκης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης

X. Μητσιάρας, Διευθυντής Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίθων

Κ. Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου

Σ. Σαβούλης, Πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου

Χ. Πλιάτσικας, Αντιπρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας "APIS ERA"

Ε. Μαυρουπλάκης, Εκπρόσωπος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου

11.45

Διάλειμμα
12.00 - 12.15

Μαθαίνοντας για τις Μέλισσες, μέσα από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής «Μέλισσες και άλλοι Επικονιαστές στα Λουλούδια του Τόπου μου»

Θ. Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας & Οικογεωγραφίας, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Πατέντες στο Μελισσοκομικό Τομέα
 

Προεδρείο: Α. Τσαγκαράκης, Λ. Χαριστός

12.15 - 12.30

3 Eργαλεία - Λύσεις από την ΑΝEL στα Χέρια των Μελισσοκόμων

Χ.  Χαριζάνης, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος, Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, Τμήμα Πωλήσεων ANEL

Ε. Φύτρος, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος, Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, Τμήμα Marketing ANEL

12.30 - 12.45

Πατέντες Apimax “Κινητή Βάση Κυψέλης Διατρητή Με Αποσπώμενο Συρτάρι» - ¨Μηχανή Διαχωρισμού – Καθαρισμού Γύρης¨ 

Α. Μητσιάδης, Apimax

12.45 - 13.00

Bee Club: Συμβουλευτική στη Μελισσοκομία

Ε. Κύρκα,  Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος