- Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2023
Η Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα και όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Μελιού και των Προϊόντων του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
14ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛ. ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/12 |
|
16.00 |
Έναρξη 14ου Φεστιβάλ Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας |
16.00 - 21.00 |
Μελωμένα Κεράσματα για τους επισκέπτες σε συνεργασία με τον Υποστηρικτή Γαστρονομίας του Φεστιβάλ ΙΕΚ AΛΦΑ |
19.00 | Επίσημα Εγκαίνια 14ου Φεστιβάλ Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας |
19.30 |
Απονομή Πλακέτας στην Περιφέρεια Κρήτης ως τιμώμενη στο 14ο Φεστιβάλ Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας |
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/12 |
|
10.00 |
Έναρξη 14ου Συνεδρίου Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας με θέμα «Χαρακτηρισμός και Αυθεντικότητα των Προϊόντων της Μέλισσας» |
10.00 - 21.00 |
Μελωμένα Κεράσματα για τους επισκέπτες σε συνεργασία με τον Υποστηρικτή Γαστρονομίας του Φεστιβάλ ΙΕΚ AΛΦΑ |
12.00 | Α' Συνεδρία «Χαρακτηριστικά των Προϊόντων της Μέλισσας» |
18.30 |
Β' Συνεδρία «Αυθεντικότητα του Ελληνικού Μελιού» |
16.00 | Γ' Συνεδρία «Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο B-THENET (Μελισσοκομικό Δίκτυο)» |
19.30 |
Απονομή Βραβείων 3ου Διαγωνισμού Ελληνικών Μελιών Ανώτερης Ποιότητας - High Quality Honey Contest |
ΚΥΡΙΑΚΗ 3/12 |
|
10.00 |
Στρογγυλή Τράπεζα: «Η Αγορά του Ελληνικού Μελιού και οι Απαιτήσεις της. Ποιες οι Προοπτικές;» |
10.00 - 21.00 |
Μελωμένα Κεράσματα για τους επισκέπτες σε συνεργασία με τον Υποστηρικτή Γαστρονομίας του Φεστιβάλ ΙΕΚ AΛΦΑ |
12.00 | Μαθαίνοντας για τις Μέλισσες, μέσα από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής «Μέλισσες και άλλοι Επικονιαστές στα Λουλούδια του Τόπου μου» |
12.15 |
Πατέντες στον Μελισσοκομικό Τομέα |
13.00 - 16.00 |
"Μελίφτερη η Μέλισσα". Υπογραφή Βιβλίων από τη συγγραφέα κα Φανή Χατζήνα και εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. |
13.00 |
Αλμυρές και γλυκές συνταγές σε γευστικούς προορισμούς από τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Executive Chef Παναγιώτη Μελιδώνη και τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ |
18.00 |
Εκδήλωση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: |
21.00 | Λήξη 14ου Φεστιβάλ Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας |
«Χαρακτηρισμός και Αυθεντικότητα των Προϊόντων της Μέλισσας»
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :
Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
ΜΕΛΗ:
Ελευθέριος Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ιωάννης Θεοτοκάς, Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Δημήτριος Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων. Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Μικροβιών-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Χρυσούλα Τανανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας ΑΠΘ
Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α
Λεωνίδας Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια - Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
2 & 3 Δεκεμβρίου 2023
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 | |
10.00 |
Προσέλευση |
10.00 - 10.15 |
Επίσημοι Χαιρετισμοί |
10.15 - 10.30 | Τιμητικές Βραβεύσεις στους καθηγητές κ. Μιχάλη Υφαντίδη και Νικόλαο Εμμανουήλ |
10.30 - 11.40 |
Το Πρόβλημα της Νοθείας του Μελιού στην Ευρωπαϊκή Αγορά και τα Εργαλεία για να το Περιορίσουμε. Etienne Bruneau, Past President of Technology and Quality Commission of APIMONDIA |
11.40 | Συζήτηση |
11.50 | Διάλειμμα |
Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ «Χαρακτηριστικά των Προϊόντων της Μέλισσας» |
|
Προεδρείο: Δ. Μόσιαλος, Αλ. Παπαχριστοφόρου |
|
12.00 - 12.20 |
Μπορούν τα Χαρακτηριστικά των Προϊόντων Μέλισσας να Προστατεύσουν το Ίδιο το Προϊόν Γ. Πίττας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (Σ.Ε.Τ.Σ.Ε.Μ.), Πρόεδρος της Μελισσοκομικής Εταιρείας «Αττική» - Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ |
12.20 - 12.40 |
Πρόπολη: Ιδιότητες, Εφαρμογές και Προοπτικές Εκμετάλλευσης Αλ. Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
12.20 - 12.40 |
Το Αρωματικό Αποτύπωμα του Μελιού ως Εργαλείο για την Ταυτοποίηση της Βοτανικής και Γεωγραφικής Αυθεντικότητας του. Π. Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
13.00 - 13.20 |
Ανάδειξη της Βιοδραστικότητας των Ελληνικών Μελιών Δ. Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Μικροβιών - Μοριακής Βακτηριολογίας - Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
13.20 - 13.40 |
Μελισσόψωμο ένα Άγνωστο Μελισσοκομικό Προϊόν: Βιοδραστικότητα - Τεχνητή Ζύμωση Γύρης Ν. Ασούτης, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβιών - Μοριακής Βακτηριολογίας - Ιολογία, Υ.Δ. Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
13.40 - 14.00 |
Ανακάλυψη της Προέλευσης και των Περιεχομένων του Μελιού μέσω Ανάλυσης DNA S. Patalano, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ίδρυμα Βασικής Ιατροβιολογικής Έρευνας, Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" |
14.00 - 14.20 |
Οργανοληπτικός έλεγχος μελισσοκομικών προϊόντων και συσχέτισή του με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά Γ. Σειραγάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Γεν. Διευθυντής TÜV Austria Labs |
14.20 | Διάλειμμα |
Β' ΣΥΝΕΔΡΙΑ Αυθεντικότητα του Ελληνικού Μελιού |
|
Προεδρείο: Ε. Αλυσσανδράκης, Φ. Χατζήνα |
|
16.00 - 16.20 |
Έλεγχος της Ταυτότητας του Μελιού με βάση την Βοτανική του Προέλευση Χρησιμοποιώντας Τεχνικές Μηχανικής Μάθησης Α. Καμπόλης, Χημικός, Υπεύθυνος Εργαστηρίου CHEMA Laboratories |
16.20 - 16.40 |
Η Νοθεία του Μελιού και οι Επιδράσεις της στις Βιολογικές Δράσεις του Χ. Τανανάκη, Αν. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
16.40 - 17.00 |
Η Επίδραση της Τροφοδοσίας των Μελισσιών στους Δευτερογενείς Μεταβολίτες του Βασιλικού Πολτού Δ. Κανέλης, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
17.00 - 17.20 |
Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη: Παρουσία στο Μέλι, Παράγοντες που Ευνοούν τη Δημιουργία της και Επίδραση στον Άνθρωπο και τις Μέλισσες Ε. Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο |
17.20 - 17.40 |
Τα Πρωτεϊνικά Πρότυπα Ελληνικών Μελιών ως Εργαλείο Ταυτοποίησης της Βοτανικής Προέλευσης και της Ποιότητας τους Χ. Τσαδήλα, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας Διδάκτωρ Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
17.40 - 18.00 |
Διερεύνηση των Παραγόντων που Επηρεάζουν την Προθυμία των Καταναλωτών να Πληρώσουν για Ιχνηλατήσιμο Μέλι: Επιπτώσεις στην Ασφάλεια και Αυθεντικότητα του Μελιού. Σ. Δεσπούδη, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Μελισσοκομικό Κέντρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Κ. Ρότσιος, Perrotis Collelge, Μελισσοκομικό Κέντρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής |
18.00 - 18.20 |
Σύνδεση Ιχνηλασιμότητας Μελισσοκομικών Προϊόντων με την Παραγωγή Προϊόντων Υψηλής Βιολογικής Αξίας Κ. Γαρδίκης, MSc, PhD, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων APIVITA |
18.20 | Διάλειμμα |
Γ' ΣΥΝΕΔΡΙΑ Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα B-THENET (Μελισσοκομικό Δίκτυο) |
|
Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Μ. Τσιγγένης |
|
18.30 - 18.40 |
Β-ΤΗΕΝΕΤ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ' |
18.40 - 18.50 |
Πρακτικές – Παρουσίαση Λ. Χαριστός, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» |
18.50 - 19.00 |
Η Συμβολή των Επιστημονικών Περιοδικών στη Διάδοση της Γνώσης, το Παράδειγμα των Περιοδικών της International Bee Research Association (I.B.R.A.) Μ. Μπουγά, Δρ. Βιολόγος, Senior Editor, Journal of Apicultural Research, IBRA UK, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αθηνών |
19.00 | Συζήτηση |
19.30 |
Απονομή Βραβείων 3ου Διαγωνισμού Ελληνικών Μελιών Ανώτερης Ποιότητας - High Quality Honey Contest |
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 | |
10.00 |
Στρογγυλή Τράπεζα: «Η Αγορά του Ελληνικού Μελιού και οι Απαιτήσεις της. Ποιες οι προοπτικές;» Συντονίστρια: Ι. Χήνου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ Συμμετέχουν: E. Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κ. Λεονταράκης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης X. Μητσιάρας, Διευθυντής Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίθων Κ. Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου Σ. Σαβούλης, Πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου Χ. Πλιάτσικας, Αντιπρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας "APIS ERA" Ε. Μαυρουπλάκης, Εκπρόσωπος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου |
11.45 |
Διάλειμμα |
12.00 - 12.15 |
Μαθαίνοντας για τις Μέλισσες, μέσα από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής «Μέλισσες και άλλοι Επικονιαστές στα Λουλούδια του Τόπου μου» Θ. Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας & Οικογεωγραφίας, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου |
Πατέντες στο Μελισσοκομικό Τομέα | |
Προεδρείο: Α. Τσαγκαράκης, Λ. Χαριστός |
|
12.15 - 12.30 |
3 Eργαλεία - Λύσεις από την ΑΝEL στα Χέρια των Μελισσοκόμων Χ. Χαριζάνης, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος, Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, Τμήμα Πωλήσεων ANEL Ε. Φύτρος, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος, Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, Τμήμα Marketing ANEL |
12.30 - 12.45 |
Πατέντες Apimax “Κινητή Βάση Κυψέλης Διατρητή Με Αποσπώμενο Συρτάρι» - ¨Μηχανή Διαχωρισμού – Καθαρισμού Γύρης¨ Α. Μητσιάδης, Apimax |
12.45 - 13.00 |
Bee Club: Συμβουλευτική στη Μελισσοκομία Ε. Κύρκα, Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος |
3ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest
σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΕΝΤΥΠΟ 3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (κατεβάστε το έντυπο σε μορφή pdf)
Τα Βραβεία του 3ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού
ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ | |
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΠΡΟΪΟΝ |
ΠΥΡΓΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ |
ΝΥΜΦΗ (ΡΕΙΚΙ) |
ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ (ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ) |
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ | ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ (ΕΛΑΤΟ) |
ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ | |
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΠΡΟΪΟΝ |
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ |
ΜΕΛΙΣΣΩΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ «ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ» |
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ |
ΠΥΡΓΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ |
ΝΥΜΦΗ (ΕΛΑΤΟ) |
ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ |
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΓΡΙΑΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ |
ΑΡΓΥΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ | |
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΠΡΟΪΟΝ |
ΒΕΛΑΪΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ |
GOLD AMVROSIA/ ΧΡΥΣΗ ΑΜΒΡΟΣΙΑ |
ΜΟΥΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ |
ΕΤΕΟΚΡΗΤΟ |
ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ |
ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ - ΕΛΑΤΟ ΒΥΤΙΝΑΣ |
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ | ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ |
ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ | |
ΕΠΩΝΥΜΙΑ |
ΠΡΟΪΟΝ |
ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ |
ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ |
ΛΙΑΡΟΚΑΠΗ ΘΕΟΔΩΡΑ |
ΜΕΛΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΛΑΤΗΣ |
MELISYROS – ΜΕΛΙΣΥΡΟΣ / ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ |
ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ ΣΥΡΟΥ - Μελίσυρος |
LESVOS HONEY - ΚΟΝΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ | LESVOS HONEY ΑΝΘΕΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ |
Έκθεση ζωγραφικής πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου
Άνθη, μέλισσες και άλλους επικονιαστές μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων από σχεδόν όλη την Επικράτεια, παρουσιάζει η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου».
Η έκθεση είναι προϊόν του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2022-2023, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «LIFE 4 POLLINATORS (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο». Το Έργο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο συνδιοργανώνει την έκθεση στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που διακρίθηκαν με πανελλήνιο βραβείο και πανελλήνιο έπαινο κατόπιν αξιολόγησης από 8μελή κριτική επιτροπή (20 έργα), καθώς και μια επιλογή από έργα όλων των ηλικιακών ομάδων μαθητών (δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, ειδικών σχολείων) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Σας περιμένουμε να θαυμάσετε την πλημμύρα από χρώματα ανθέων και βόμβους εντόμων επικονιαστών που έχουν αποτυπωθεί στα μαθητικά έργα ζωγραφικής που ανέλπιστα και αθρόα λάβαμε από όλη την Ελλάδα. Γεγονός συγκινητικό, φωτεινή ελπίδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τους επικονιαστές, κυρίως τις άγριες μέλισσες. Στη χώρα που, μεταξύ πολύ μεγαλύτερων, έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε βιοποικιλότητα άγριων μελισσών! Γιορτή και ευθύνη ταυτόχρονα!