Πρόγραμμα συνεδρίου

16synedrio logo

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής - ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :

Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

ΜΕΛΗ:

Νικόλαος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθ. ΓΠΑ, Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, Τιμητικό Μέλος
Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α
Χρυσούλα Τανανάκη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας ΑΠΘ
Δημήτρης Μόσιαλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας – Ιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μιχάλης Τσιγκένης, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
6 & 7 Δεκεμβρίου 2025
Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025
   

10.00

Προσέλευση

10.10 - 10.30

Επίσημοι Χαιρετισμοί
Εκπρόσωπος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Κ. Λεοντάρακης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
Γ. Πίττας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών & Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ)

 

 

Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
 

Προεδρείο: Μ. Μπουγά, Μ. Τσιγκένης

10.30 - 10.50

Το Μικροβίωμα της Μέλισσας και Αξιολόγηση Θρεπτικότητας Ζυμωμένων Προϊόντων στις Μέλισσες σε Σύγκριση με τη Γύρη
Φ. Χατζήνα1, Ν. Διδάρας-Ασούτης2, Α. Κιαβουρίδου2, Χ. Πατεράκη2, Σ. Αλεξίου1, Δ. Μόσιαλος2
1 Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’
2 Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας.

10.50 - 11.10

Β-ΤΗΕΝΕΤ Πρακτικές Αναφορικά με την Τροφοδοσία των Μελισσών
Λ. Χαριστός, Φ. Χατζήνα
Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

11.10 - 11.30

Από το Άνθος και το Δάσος στο Άρωμα του Ελληνικού Μελιού
Π. Ταραντίλης1, Δ. Δαφερέρα2, Ν. Σ. Σωτηροπούλου3
1 Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων
2 ΕΔΙΠ
3 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Εργαστήριο Χημείας, Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, ΓΠΑ

11.30 - 11.50

Εντομάλευρο και Θρέψη Μελισσών: Μια Καινοτόμος Προσέγγιση στην Μελισσοκομία
Π. Τσούλος, Δ. Λαζαράκης, Α. Αντωνόπουλος και Α. Τσαγκαράκης
Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, ΓΠΑ

11.50 - 12.10

H Apis Mellifera ως Eπικονιαστής: Η Περίπτωση της Λεβάντας
Χ. Τανανάκη, Δ. Κανέλης, Ε. Κοβούσογλου , Β. Λιόλιος, Μ. Ροδοπούλου, Φ. Παπαδοπούλου
Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

12.10 - 12.30

Επίδραση του Παράγοντα της Γεωγραφικής Προέλευσης στη Χημική Σύνθεση της Συλλεγόμενης από τις Μέλισσες Γύρης
Β. Λιόλιος, Δ. Κανέλης, Μ. Ροδοπούλου, Φ Παπαδοπούλου, Χ. Τανανάκη
Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας. Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

12.30 - 12.50

Διατροφικά Σχήματα Κατά τους Μήνες της Άνοιξης: Αξιολόγηση Βασιλισσών και Ρυθμού Ανάπτυξης Μελισσιών,
Δ. Κανέλης, Ι. Στεφάνου, Κ. Λέσσης, Β. Λιόλιος, Φ Παπαδοπούλου, Χ. Τανανάκη
Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

12.50 - 13.00

Ερωτήσεις - Συζήτηση

13.00 - 13.30

Διάλειμμα

13.30 - 14.00

Τιμητική Βράβευση στον Καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη

Απονομή Βραβείων 5ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest

 

 

B' ΣΥΝΕΔΡΙΑ
 

Προεδρείο: Ν. Εμμανουήλ, Α. Τσαγκαράκης

16.00 - 16.20

Αξιολόγηση της Ποικιλομορφίας της Συλλεγμένης Γύρης μέσα από το Πρόγραμμα INSIGNIA
Λ. Χαριστός, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

16.20 - 16.40

Χαρτογράφηση Κάλυψης Γης Δασικών Μελισσοκομικών Φυτών από Πολυφασματικά Δεδομένα
Α. Αντωνόπουλος1, Ο. Γούναρη2, Α. Φαλάγγας2, Π. Χαριζάνης1, Α. Τσαγκαράκης1, Κ. Καράντζαλος2
1 Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, ΓΠΑ
2 Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης ΕΜΠ

16.40 - 17.00

  

Τροφοδοσίες Παραδοσιακών Μελισσοκόμων στη Διαχρονία,
Γ. Μαυροφρύδης, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Παν. Αιγαίου

17.00 - 17.45

Περιβαλλοντικοί Ρύποι - Επίδραση των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων στις Μέλισσες. Χρήση Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ETAIN για Μέτρηση της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας σε Πραγματικό Χρόνο.
Για την ομάδα του προγράμματος ETAIN (Exposure To electromAgnetic fIelds and plaNetary health)
Μ. Μπουγά1, Α. Τσαγκαράκης2, Φ. Χατζήνα3
1 Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, ΓΠΑ
2 Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ΓΠΑ
3 Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ'

17.45 - 18.00

Ερωτήσεις - Συζήτηση

18.00 - 19.15

Συνάντηση Συλλόγου μελισσοΠαραγωγών Ελληνικών Βασιλισσών (ΣΠΕΒ) (κλειστή συνάντηση)

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025
   

Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Λ. Χαριστός

10.30 - 10.50

Φυσική και Συμπληρωματική Διατροφή της Μέλισσας
Ε. Κύρκα, Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος

10.50 - 12.00

Συμπλήρωμα Διατροφής με Σύμπλοκο Μολυβδαίνιου Βελτιώνει την Υγεία των Μελισσών

Clémence Riva 1, María Benito-Murcia 2, Loïc Colin-Duchevet 3, Mathieu Holmiere 1, Précillia Cochard 4, Leonidas Charistos 5, Fani Hatjina 5, Jean-Christophe Sandoz 3, Benjamin Poirot 4, David Risco-Perez 6, Sébastien Floquet 1,7

1Oligofeed SAS, 69002 Lyon, France

2Neobéitar S.L. Av. Alemania 6, 1 B, 1001 Cáceres, Spain

3Evolution Genomes Behaviour & Ecology, University Paris-Saclay, CNRS, IRD, 91198 Gif Sur Yvette, France

4Apinov SAS, Scientific Beekeeping & Training Center, 17140 Lagord, France

5Hellenic Agriculture Org. "DIMITRA", Institute of Animal Science & Department of Apiculture, 63200 Nea Moudania, Greece

6Departamento de Medicina Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de Extremadura, 10003 Cáceres, Spain.

7Institut Lavoisier de Versailles, UVSQ-CNRS, University Paris-Saclay, 78035 Versailles, France

12.00 - 12.20

Οργανοληπτικός Έλεγχος Μελισσοκομικών Προϊόντων και Σύνδεση με Παράγοντες Ασφάλειας
Γ. Σειραγάκης, Υ. Διδάκτορας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών

12.20 - 13.20

Εργαστήριο: Τροφοδοσία Μελισσών: Γιατί, πότε, με τι… Πρώτα Αποτελέσματα από την Παγκόσμια Μελέτη Διατροφής της Μέλισσας του COLOSS
Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας - Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής - Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ' - Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία των Μελισσών της APIMONDIA

13.20 - 13.30 Ερωτήσεις - Συζήτηση - Συμπεράσματα