
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής - ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :
Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
ΜΕΛΗ:
Νικόλαος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθ. ΓΠΑ, Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, Τιμητικό Μέλος
Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α
Χρυσούλα Τανανάκη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας ΑΠΘ
Δημήτρης Μόσιαλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας – Ιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μιχάλης Τσιγκένης, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
6 & 7 Δεκεμβρίου 2025
Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
| ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025 | |
|
10.00 |
Προσέλευση |
|
10.10 - 10.30 |
Επίσημοι Χαιρετισμοί |
| Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ | |
|
Προεδρείο: Μ. Μπουγά, Μ. Τσιγκένης |
|
|
10.30 - 10.50 |
Το Μικροβίωμα της Μέλισσας και Αξιολόγηση Θρεπτικότητας Ζυμωμένων Προϊόντων στις Μέλισσες σε Σύγκριση με τη Γύρη |
|
10.50 - 11.10 |
Β-ΤΗΕΝΕΤ Πρακτικές Αναφορικά με την Τροφοδοσία των Μελισσών |
| 11.10 - 11.30 |
Από το Άνθος και το Δάσος στο Άρωμα του Ελληνικού Μελιού |
| 11.30 - 11.50 |
Εντομάλευρο και Θρέψη Μελισσών: Μια Καινοτόμος Προσέγγιση στην Μελισσοκομία |
| 11.50 - 12.10 |
H Apis Mellifera ως Eπικονιαστής: Η Περίπτωση της Λεβάντας |
| 12.10 - 12.30 |
Επίδραση του Παράγοντα της Γεωγραφικής Προέλευσης στη Χημική Σύνθεση της Συλλεγόμενης από τις Μέλισσες Γύρης |
| 12.30 - 12.50 |
Διατροφικά Σχήματα Κατά τους Μήνες της Άνοιξης: Αξιολόγηση Βασιλισσών και Ρυθμού Ανάπτυξης Μελισσιών, |
| 12.50 - 13.00 |
Ερωτήσεις - Συζήτηση |
| 13.00 - 13.30 |
Διάλειμμα |
| 13.30 - 14.00 |
Τιμητική Βράβευση στον Καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη Απονομή Βραβείων 5ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest |
| B' ΣΥΝΕΔΡΙΑ | |
|
Προεδρείο: Ν. Εμμανουήλ, Α. Τσαγκαράκης |
|
|
16.00 - 16.20 |
Αξιολόγηση της Ποικιλομορφίας της Συλλεγμένης Γύρης μέσα από το Πρόγραμμα INSIGNIA |
| 16.20 - 16.40 |
Χαρτογράφηση Κάλυψης Γης Δασικών Μελισσοκομικών Φυτών από Πολυφασματικά Δεδομένα |
|
16.40 - 17.00 |
Τροφοδοσίες Παραδοσιακών Μελισσοκόμων στη Διαχρονία, |
| 17.00 - 17.45 |
Περιβαλλοντικοί Ρύποι - Επίδραση των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων στις Μέλισσες. Χρήση Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ETAIN για Μέτρηση της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας σε Πραγματικό Χρόνο. |
| 17.45 - 18.00 |
Ερωτήσεις - Συζήτηση |
| 18.00 - 19.15 |
Συνάντηση Συλλόγου μελισσοΠαραγωγών Ελληνικών Βασιλισσών (ΣΠΕΒ) (κλειστή συνάντηση) |
| ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025 | |
|
Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Λ. Χαριστός |
|
|
10.30 - 10.50 |
Φυσική και Συμπληρωματική Διατροφή της Μέλισσας |
|
10.50 - 12.00 |
Συμπλήρωμα Διατροφής με Σύμπλοκο Μολυβδαίνιου Βελτιώνει την Υγεία των Μελισσών Clémence Riva 1, María Benito-Murcia 2, Loïc Colin-Duchevet 3, Mathieu Holmiere 1, Précillia Cochard 4, Leonidas Charistos 5, Fani Hatjina 5, Jean-Christophe Sandoz 3, Benjamin Poirot 4, David Risco-Perez 6, Sébastien Floquet 1,7 1Oligofeed SAS, 69002 Lyon, France 2Neobéitar S.L. Av. Alemania 6, 1◦ B, 1001 Cáceres, Spain 3Evolution Genomes Behaviour & Ecology, University Paris-Saclay, CNRS, IRD, 91198 Gif Sur Yvette, France 4Apinov SAS, Scientific Beekeeping & Training Center, 17140 Lagord, France 5Hellenic Agriculture Org. "DIMITRA", Institute of Animal Science & Department of Apiculture, 63200 Nea Moudania, Greece 6Departamento de Medicina Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de Extremadura, 10003 Cáceres, Spain. 7Institut Lavoisier de Versailles, UVSQ-CNRS, University Paris-Saclay, 78035 Versailles, France |
| 12.00 - 12.20 |
Οργανοληπτικός Έλεγχος Μελισσοκομικών Προϊόντων και Σύνδεση με Παράγοντες Ασφάλειας |
| 12.20 - 13.20 |
Εργαστήριο: Τροφοδοσία Μελισσών: Γιατί, πότε, με τι… Πρώτα Αποτελέσματα από την Παγκόσμια Μελέτη Διατροφής της Μέλισσας του COLOSS |
| 13.20 - 13.30 | Ερωτήσεις - Συζήτηση - Συμπεράσματα |