ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
7 & 8 Δεκεμβρίου 2024
Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
ΜΕΛΗ:
Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Χρυσούλα Τανανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας ΑΠΘ
Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | |
10.00 |
Προσέλευση |
10.00 - 10.30 |
Επίσημοι Χαιρετισμοί Δρ. Α. Τσαγκαράκου, Γενική Διευθύντρια Αγροτικής ‘Έρευνας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Λεοντάρακης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Γ. Πίττας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών & Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) |
Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ «Κλιματική Αλλαγή - Επιπτώσεις» |
|
Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Χ. Τανανάκη |
|
10.30 - 10.40 |
Βυζαντινός Πολιτισμός και Μέλισσα Ιερομόναχος Γ. Αλευράς- Κοινωφελής Οργανισμός Ambelli |
10.40 - 11.00 |
Κλιματική Αλλαγή: Υπάρχει Ικανότητα Προσαρμογής των Πληθυσμών Μελισσών; Μ. Μπουγά, Δρ. Βιολόγος, Senior Editor Journal of Apicultural Research, IBRA, UK, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
11.00 - 11.30 |
Αντιμετώπιση των Μελλοντικών Προκλήσεων στη Μελισσοκομία: Επιστημονικά Τεκμηριωμένες Στρατηγικές Προσαρμογής Φ. Βαρδάκας & S. Patalano, Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» |
11.30 - 11.50 |
Η Καταγραφή της Μελισσοκομικής Χλωρίδας ως Αναγκαίο Εργαλείο για την Αντιμετώπιση των Δυσμενών Συνθηκών του Κενού Ανθοφορίας Β. Λιόλιος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
11.50 - 12.10 |
Κλιματική αλλαγή: Δεδομένα Μελισσοκόμων και οι Επιδράσεις της στη Διατροφή των Μελισσών Χ. Τανανάκη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
12.10 - 12.30 |
Κλιματική Αλλαγή και Επέκταση των Σφηκοειδών Vespinae. Οι Επιπτώσεις στη Μελισσοκομία Αλ. Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
12.30 - 12.50 |
Το Άκαρι Tropilealaps. Ένας Νέος Εχθρός για τη Μέλισσα - Πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας ’APIMONDIA’ Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ' - Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία των Μελισσών της APIMONDIA |
12.50 - 13.00 |
Ερωτήσεις- Συζήτηση |
13.00 |
- Τιμητικές Βραβεύσεις στους Καθηγητές κ. Βασίλειο Λιάκο και κ. Ανδρέα Θρασυβούλου - Απονομή Βραβείων 4ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest |
B' ΣΥΝΕΔΡΙΑ « Απώλειες Μελισσοσμηνών - Ασθένειες - Χειρισμοί» |
|
Προεδρείο: Λ. Χαριστός, Α. Παπαχριστοφόρου |
|
16.00 - 16.20 |
Χειμερινές Απώλειες Μελισσοσμηνών 2022 & 2023 - Αποτελέσματα από τo Ερωτηματολόγιο COLOSS Ε. Καγιαλή, Συντονίστρια της Ελληνικής ομάδας για τις Απώλειες των Μελισσοσμηνών, του COLOSS Association |
16.20 - 16.40 |
Επιπτώσεις Mελισσοκομικών Ελληνικών Πρακτικών Αντιμετώπισης της Βαρρόα, στην Ποιότητα της Πρόπολης Φ. Παπακώστα, Γεωπόνος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών |
16.40 - 17.00 |
Οργανοληπτικός Έλεγχος Γύρης και Συσχέτιση του με Παρουσία Αλκαλοειδών Ι. Χήνου, Γ. Σειραγάκης, Ν. Φωκιαλάκης Εργ. Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Τμήματος Φαρμακευτικής – ΕΚΠΑ |
17.00 - 17.20 |
Εξέλιξη Ασθενειών των Μελισσών υπό την Επίδραση Μακροχρόνιων Περιβαλλοντικών Παραγόντων Δ. Κανέλης, Φ. Παπαδοπούλου Επιστημονικοί Συνεργάτες, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
17.20 - 17.40 |
Η Εξάχνωση Ενάντια στο Άκαρι Βαρρόα σε Διαφορετικές Θερμοκρασίες Καύσης Μέσα από την Ολοκληρωμένη Έρευνα στην Ελλάδα Λ. Χαριστός, Α. Καλαπούτη, Φ. Χατζήνα Τμήμα Μελισσοκομίας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ |
17.40 - 18.00 |
Μελισσοκομία και Μεταπυρική Αναγέννηση Δασών: Μια Αμφίδρομη Σχέση Μεγάλης Οικολογικής και Οικονομικής Σημασίας, υπό το Πρίσμα της Κλιματικής Κρίσης Α. Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
18.00 - 18.20 |
Το Πρόγραμμα BeeGuards - Βιώσιμη Μελισσοκομία - Υγεία των Μελισσιών Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- Επιστήμης ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ' - Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία των Μελισσών της APIMONDIA |
18.20 - 18.40 |
Η Συμβολή της Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ανάπτυξη τα της Μελισσοκομίας Π. Παπαβασιλείου, Διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης – ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ |
18.40 - 19.00 | Ερωτήσεις- Συζήτηση |
19.00 - 20.30 |
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ |
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 “Κλιματική Αλλαγή – Τι Προσαρμογές Απαιτούνται στην Πρακτική μας” |
|
Προεδρείο: Α. Τσαγκαράκης- Μ. Τσιγκένης |
|
10.30 - 10.45 |
Το Τίμιο Μέλι Β. Λιάκος, τ. Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
10.45 - 10.50 |
B-THENET πρόγραμμα Video παρουσίαση: Πλατφόρμα για Σωστές Μελισσοκομικές πρακτικές |
10.50 - 11.00 |
Υπάρχει Κλιματική Αλλαγή; Πως Επηρεάζει τη Μέλισσα Β. Ντούρας, Μελισσοκόμος, πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας |
11.00 - 11.10 |
Πως Βλέπω το Μέλλον της Κρητικής Μελισσοκομίας Σύμφωνα με τα Τελευταία Χρόνια και Ειδικά την Τελευταία Χρονιά Η. Χαλακατεβάκης, Μελισσοκόμος, Μέλος ΔΣ ΣΜΕΒ |
11.10 - 11.20 |
Περιβάλλον- Αλλαγή Κλίματος. Μια Μέρα Μετά Χ. Κουβαρά, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης ¨ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ¨ |
11.20 - 11.30 |
Η Πράσινη Ανάπτυξη Μέσα από τα Μάτια των Μελισσοκόμων της Νότιας Καρυστίας - Μέτρα Προστασίας της Μελισσοκομίας από την Ανεξέλεγκτη Εγκατάσταση ΑΠΕ στην Περιοχή και Αποζημιώσεις των Μελισσοκόμων από τις Βλάβες που τους Προκαλούν Ε. Αθανασίου, Πρόεδρος ΔΣ Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου ¨Δημήτρης Ρήγας¨ |
11.30 - 11.40 |
Προβλήματα της Μελισσοκομίας στην Πάρνηθα: Επιπτώσεις των Δασικών Απαγορεύσεων Μ. Κοκκίνου, Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής |
11.40 - 11.50 |
Οι Καταναλωτικές Τάσεις στα Μελισσοκομικά Προϊόντα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: Προκλήσεις στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής Α. Λιόλιου1, Σ. Κυρίτση2 1Γεωπόνος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος 2Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας, Διεθνές Παν. Ελλάδος |
11.50 - 12.00 |
Γιατί οι Αλλαγές του Κλίματος Επιβάλλουν τη Γενετική Βελτίωση του Ντόπιου Γενετικού Υλικού Φ. Χατζήνα, Λ. Χαριστός, Μ. Τσιγκένης & Σύλλογος Μελισσοπαραγωγών Ελληνικών Βασιλισσών |
12.00 - 12.10 | Ερωτήσεις- Συζήτηση – Συμπεράσματα |
ΛΗΞΗ 15ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
|